INSTRUKCJE PARZENIA KAWY Z MNISZKA | Siedlecka Manufaktura Kawy
 
 

INSTRUKCJE PARZENIA KAWY Z MNISZKA

Poznaj instrukcje parzenia kawy z mniszka różnymi metodami. Poniżej instrukcje dla ekspresu przelewowego, dripa, kawiarki, chemexa, filtru papierowego oraz dla parzenia tradycyjnego.

Ekspres przelewowy

  1. Odmierzamy na 100ml wody czubatą łyżeczkę (6g) kawy z mniszka.
  2. Napełniamy zbiornik na wodę, świeżą chłodną wodą.
  3. Filtr papierowy wkładamy do pojemnika na filtr.
  4. Kawę z mniszka dozujemy do filtra papierowego.
  5. Dalszą pracę wykona już urządzenie. Pierwszym krokiem będzie zagotowanie wody, która – po osiągnięciu odpowiedniej temperatury – zostanie przelana przez kawę z mniszka. Powstający w trakcie tej czynności napar trafi do specjalnego dzbanka.

Drip

  1. Odmierzamy na 100ml wody czubatą łyżeczkę (ok.6g) kawy z mniszka
  2. Na filiżankę stawiamy nasz drip. Następnie umieszczamy w nim papierowy filtr. Filtr przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się papierowego posmaku. Wodę, która spłynie do naczynia, wylewamy.
  3. Wsypujemy kawę z mniszka do papierowego filtra.
  4. Zalewamy kawę z mniszka, wodą o temperaturze 90 – 95°C, wodę przelewamy okrężnymi ruchami.

Kawiarka

Do dolnej części kawiarki, wlewamy wodę do wyznaczonego poziomu. Należy uważać aby nie przekroczyć zaworu bezpieczeństwa, który znajduje się na ściance kafeterki. Zawór reguluje wytwarzane ciśnienie.

Montujemy sitko na zbiorniku z wodą i wypełniamy je kawą z mniszka. Nie należy ubijać wsypanej kawy, ale delikatnie stuknąć sitkiem, by się dobrze ułożyła.

  1. Nakładamy górną część kawiarki.
  2. Stawiamy kawiarkę na źródle ciepła – kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Czekamy kilka minut, aż wrząca woda wytworzy ciśnienie i przedostanie się z dolnego zbiornika, przez sitko do górnego naczynia.
  3. Po zagotowaniu wody należy zdjąć kawiarkę ze źródła ciepła.

Chemex

  1. Odmierzamy na 100ml wody czubatą łyżeczkę (ok. 6g) kawy z mniszka
  2. Umieszczamy papierowy filtr w Chemex . Filtr przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się papierowego posmaku. Wodę, która spłynie wylewamy.
  3. Wsypujemy kawę z mniszka na papierowy filtr.
  4. Przygotowujemy wodę w temperaturze 90 - 95°C.
  5. Zalewamy kawę z mniszka. Wodę przelewamy okrężnymi ruchami.

Filtr papierowy

  1. Odmierzamy na 100ml wody czubatą łyżeczkę (ok.6g) kawy z mniszka
  2. Na filiżankę zakładamy filtr. Filtr przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się papierowego posmaku. Wodę, która spłynie do filiżanki wylewamy.
  3. Wsypujemy kawę z mniszka na papierowy filtr
  4. Przygotowujemy wodę w temperaturze 90 - 95°C.
  5. Zalewamy kawę z mniszka. Wodę przelewamy okrężnymi ruchami.

Tradycyjne parzenie

Jedną czubatą łyżeczkę kawy z mniszka (ok.6g) w przeliczeniu na 1 szklankę wody zalewamy gorącą wodą w temperaturze 90-95 °C.

SKLEP