WYDAJNOŚĆ I JAKOŚĆ KAWY | Siedlecka Manufaktura Kawy
 
 

WYDAJNOŚĆ I JAKOŚĆ KAWY

Kawa jest owocem. Może występować w wielu odmianach botanicznych. Każda z nich ma inne cechy, na które plantatorzy kawy zwracają uwagę, zanim zdecydują się na wybór tej konkretnej odmiany, którą posadzą w swoich gospodarstwach.

Dwa główne warianty brane są pod uwagę:

Wydajność. Ta cecha dotyczy tego, czy dana odmiana botaniczna może dać duże ilości produkcji w miejscu, gdzie znajduje się gospodarstwo. Głównym czynnikiem w tym przypadku jest zrozumienie, czy jest odporna na ataki plag. Plagi te mogą wpływać na stan roślin, które później produkowałyby niewiele owoców do zbioru.

Jakość kawy. Każda odmiana botaniczna posiada inne kwalifikacje genetyczne, które wpływają na to, czy nasz napar będzie idealnie zbalansowany i aromatyczny.

Rolnicy, z którymi współpracujemy, są w stałym kontakcie z uniwersytetami i laboratoriami technologicznymi, w dalszym ciągu poszukując nowych odmian botanicznych. Obecnie trwają poszukiwania odmian odpornych na wysokie temperatury, ponieważ kawa jest rośliną lubiącą pogodę podzwrotnikową.

SKLEP